Hvordan påvirker dagens økte priser deg med usikret gjeld?

01.10.2023

I vår erfaring er det ofte en form for nedgang i inntekt som gjør at personer kommer bakpå med økonomien. Økte priser på nødvendige varer vil på mange måter ha samme effekt. Inntekten din vil ikke kunne dekke like mye som tidligere. 

Vi ser ofte familier som i utgangspunktet har god økonomi, få økonomiske utfordringer på grunn av mye usikret gjeld. Da har de ikke klart å bygge opp en buffer, fordi all ekstra inntekt gå på å betale ned gjeld

Over tid gjør dette disse familiene sårbare for forandringer i inntekt, eller økte priser, som vi ser i dag. For de familiene som allerede lever med hodet akkurat over vannet, kan økte priser være det som dytter økonomien over ende.  

Så, hva kan du gjøre? 

Noe som kan ha stor innvirkning på økonomien din er å kutte kostnadene du har på din usikrede gjeld. Usikret gjeld har oftest en veldig høy rente, derfor kan du få mye igjen for å refinansiere gjelden inn i boliglånet ditt. Boliglån har lavere rente, og det vil i de fleste tilfeller lønne seg å “bake” usikret gjeld inn i et slikt lån.  

Vi vil alltid anbefale deg å ta kontakt med en rådgiver i din boliglånsbank først. Har du god betalingshistorikk uten betalingsanmerkninger, har du en mulighet for å kunne refinansiere din gjeld i din vanlige bank.  

Hva hvis banken sier nei? 

Får du nei av banken din, har kanskje en spesialbank, som Kraft Bank, mulighet til å hjelpe deg. Betalingshistorikk, inkasso og betalingsanmerkninger gir ikke automatisk avslag hos oss.  

For å beholde kontrollen over økonomien i en presset situasjon er det viktig at du kutter kostnader der du kan. I tillegg bør du skaffe deg god kontroll over hvor mye penger som kommer inn, hvor mye som skal ut, og til slutt, ikke ta opp mer usikret gjeld for å betale “gammal moro». Det kan potensielt gjøre situasjonen din verre enn den er i dag.

Du kan kanskje få refinansiering hos oss selv om ordinærbank sier nei, så lenge du kan stille sikkerhet.

Refinansiering med sikkerhet i bolig
illustration

Økonomisk rådgivning

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk rådgivning, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til privatøkonomi, som familie, barn, livsstil, jobb, hjem og bolig, bil og motor, hytte og fritid, livsendringer, sparing og investering. Les mer om Økonomisk rådgivning

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg