illustration

Økonomisk rådgivning

Økonomi er ikke A4 og likt for alle. Selv om vi er forskjellige, er økonomi noe vi alle må forholde oss til. Noen synes det er tungt, andre har det som hobby.


Vi mener at de som har vondt i økonomien, fort har vondt i livet. Derfor ønsker vi å dele våre beste tips og råd til hvordan du ha et best mulig forhold til økonomien din.

 

Hva slags forhold har du til økonomien din?

Er du god venn med økonomien din? Eller har dere et mer anstrengt forhold? Er det ting som er vanskelig å snakke om? Kunne du hatt godt av å bringe noen andre inn i samtalen? En venn, kjæresten, en kollega? Eller er det slik at du helst holder økonomien din for deg selv?

Mange har et svært personlig forhold til økonomien sin, og synes det er vanskelig å snakke med andre om penger.

Det som i alle fall er helt sikkert, er at det er lurt å være bevisst på forholdet ditt til økonomi, og kanskje tenke litt på hva du er flink til og hva du ikke helt har kontroll på. Få oversikt, ta kontroll, så slipper du å bekymre deg i hverdagen.

21020 Kraft Bank-072_red_WEB-1
Det kan være lurt å snakke med en god venn om økonomi, særlig når ting er vanskelig. Venner vil deg godt, og kanskje kan vennskapet bli enda sterkere ved å dele ting som er personlig.

Økonomi i parforholdet

Skjulte kostnader i parforhold er en av en rekke årsaker til at folk kontakter Kraft Bank for å få hjelp.

-Vi ser ofte familier som sliter fordi den ene i forholdet har hatt totalansvar for økonomien. Han/hun mister kontrollen over forbruket og dekker opp ubetalte regninger med mer kreditt og forbrukslån. Ofte får ikke partneren vite noe før det kommer brev fra namsmannen og de risikerer å miste huset. Det er klart at det er en stor belastning for dem det gjelder, forteller Anita, seniorrådgiver i Kraft Bank.

Les mer om Anitas tips til god økonomisk kontroll. 

Andre gjengangere er skilsmisse, oppussing eller sykdom. I tillegg sliter noen med at de pådrar seg skattegjeld når de driver eget selskap. De tar opp usikret gjeld og skyter inn i selskapet i et forsøk på å unngå konkurs.

Anita hjelper folk med økonomiske problemer.

5 tips for god økonomisk kontroll

Få bedre kontroll i nettbanken. 

Vi bruker penger annerledes inn dag enn for bare et par år siden. Mange av oss bruker kredittkort på alle kjøp og handler varer på nettet med 30 dagers betalingsfrist. Det er det ikke alle som syns det er like lett å holde kontroll på. 

Vi er tilhengere av å gjøre ting enkelt og deler opp det du trenger å tenke på i nettbanken som inn-penger og ut-penger. Lønn eller annen inntekt er inn-penger. Alt annet er ut.  

-Her er det viktig at vi husker på at kredittkort også er ut-penger. Mange glemmer at kreditt også er et lån som skal betales tilbake på lik linje med alle andre fakturaer, påpeker Anita Sørhus, senior rådgiver i Kraft Bank.  

Har du mistet oversikten? Les om hvordan du kan få tilbake kontrollen i artikkelen: Få kontroll i nettbanken på 1-2-3.

Bilde av to voksne og to barn som feirer barnebursdag.
Økonomien i småbarnsfasen kan også by på utfordringer.

Familieøkonomi

Det er ikke lett å være den forelderen som må si nei til barna når man ikke har råd til det du opplever at andre har råd til. Det fører til bekymringer i hverdagen som stjeler energien din. Vi tror på det å legge lista lavere for oss selv, og vil derfor komme med noen tips til hvordan du kan gjøre barnebursdagen til en litt mer stress-fri affære. Les våre tips til en rimeligere barnebursdag. 

Syns du det er vanskelig å vite hva dere skal finne på i feriene? Det er ikke alle som har råd til å dra utenlands flere ganger i året, eller i det hele tatt. Heldigvis finnes det utrolig mange gøyale aktiviteter dere kan finne på hjemme også! Les mer om våre tips til høstferie og trenger du flere, har vi tips til vinterferien også!

Hva er dine økonomiske vaner?

Har du et bevisst forhold til hvor pengene dine går og hva du får igjen for dem? Hverdagen fyker av gårde  og vi kan kjenne oss igjen i å ikke alltid tenke over hvor pengene går. 

Uansett om du har et mål om å spare penger eller å betale ned ekstra på gjeld, kan det lønne seg å ta en kikk på hva som trigger din pengebruk. Ved bruk av denne 5-trinnsmodellen kan du finne en måte å bryte ut av dårlige økonomiske vaner. Har du andre vaner du vil bryte ut av, kan det være interessant å vite at den modellen ofte er brukt ved nikotinslutt. 

Hva er forbrukslån og hvordan bli kvitt det?
Regninger og inkassovarsler
Dyrere strøm. Dyrere matvarer. Dyrere å leve.

Samlivsbrudd

Det er ikke alltid livet blir som vi har sett for oss. Samlivsbrudd kan være tøffe og uventa, mens andre er diskutert over lang tid. Felles for alle samlivsbrudd er at økonomien dere en gang hadde felles, skal deles opp, og det er ikke alltid like lett. 

I vår artikkel om økonomi i samlivsbrudd kan du lese hva som er viktig å tenke på og finne ut av når dere skiller lag. 

Når livet tar en uventet endring

I tillegg til samlivsbrudd finnes det flere endringer i livet som vil gjøre utslag på økonomien din. Kanskje har du blitt rammet av sykdom som gjør at du ikke kan jobbe som før, kanskje har du blitt permittert eller måtte gå ned i stilling som betyr redusert inntekt.

Vårt råd til deg som står i en slik situasjon er å prøve å få en oversikt over økonomien din, slik at du vet hvor du kan få problemer. Her kan du lese mer om hvordan du går frem for å rydde og få en god oversikt. 

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg