5 tips til å endre økonomiske uvaner

05.01.2022

Ulike mennesker bruker penger på ulike ting og har forskjellige vaner og uvaner. Noen bruker penger for å håndtere følelser, andre for å passe inn. Noen bruker penger av kjedsomhet mens andre tenker ikke over at mange kroner små, plutselig blir en stor “Åh nei, der var det tomt på konto igjen”.

Derfor har vi satt opp ett forslag til hvordan du kan gå frem hvis du har lyst til å kvitte deg med noen av dine uvaner. 

Mann sitter ved et bord og jobber på en datamaskin

1. Hva er det som trigger deg til å bruke penger du ikke har? 

Dette er ganske personlig, og for noen tøft å sette seg ned å tenke over. Får du en bestemt følelse av å bruke penger? Eller bruker du penger når du får en bestemt følelse?  

For noen handler det om selve tingen eller tjenesten de kjøper. Andre kjøper klær eller verktøy for å føle seg vel, eller for å henge med på alt det alle andre har. Det er også vanlig å bruke mye penger på mat og take-away. Det er summen av alle de små tingene som kan gjøre økonomien utfordrende. 

Uansett hva det er som gjør at du bruker mer penger enn du har, prøv å sett ord på hvorfor du har de uvanene du har. 

2. Sett deg mål som er oppnåelige og som gir deg mestring 

Er det noe spesielt du ønsker deg? Økonomisk frihet? Å være gjeldfri? En bufferkonto? 

Å ha et konkret mål øker sjansen for at du klarer å endre dine økonomiske uvaner. Hvis ditt mål er å bli gjeldfri, kan det være lurt å dele det målet inn i flere delmål. På den måten virker ikke prosjektet helt uoppnåelig, og du får mange muligheter til å feire deg selv på veien!

3. Bryt ditt eget mønster – Gjør noe annet

Klør det i kredittkortet? Distraher deg selv. Gå en tur ut. Spaser en runde i nabolaget eller i skogen, hvis du har det i nærheten. Poenget er å utsette handlingen litt. Kanskje ombestemmer du deg og husker at du heller vil nå målet ditt enn å kjøpe noe.   

Det er viktig å kjenne på mestring og det å kunne feire seg selv når du bryter mønsteret ditt. Det gir deg god motivasjon til å fortsette. Gi deg selv en mental klapp på skulderen og skryt av deg selv. Kanskje du kan unne deg noe du setter ekstra stor pris på når du har nådd et delmål?   

4. Øving gjør mester

Hver gang du velger å gjøre noe annet i en situasjon du heller ville brukt penger, øver du deg på å bryte vanen. Jo flere ganger du velger pengebruk bort, jo mer mestring føler du på, jo lettere blir det.  

5. Finn noe som roer deg ned

Ofte er det stress som gjør at vi bruker mer penger enn vi trenger. Kanskje handler det om et press om å ha det andre har, eller kanskje en stressende runde i matbutikken uten en klar plan for hva som skal handles inn for uken? 

Finn ut hva som roer deg ned og tar bort stresset. Det kan være trening, gaming (aller helst ikke gambling) eller mindfulness for å nevne noe.   

Et kaldt hode klarer ofte å ta bedre avgjørelser for lommeboken din.

Har du vondt i lommeboka?

Få hjelp til å rydde i økonomien
illustration

Økonomisk rådgivning

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk rådgivning, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til privatøkonomi, som familie, barn, livsstil, jobb, hjem og bolig, bil og motor, hytte og fritid, livsendringer, sparing og investering. Les mer om Økonomisk rådgivning.

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg