Hvorfor skal banken ha sikkerhet i bolig?

12.02.2023

Her kan du lese litt om hvorfor vi sier at vi må ha sikkerhet i bolig. Det handler om at vi tar en risiko, på lik linje med når ordinære banker gir boliglån.

Det kan være mange ulike grunner til at folk får for mye gjeld, og dermed behøver hjelp til å rydde opp. Noen har vært uheldige og kommet opp i en situasjon der de ser seg nødt til å velge en kortsiktig og enkel løsning for å komme videre. Dette kan være livshendelser slik som alvorlig sykdom, skilsmisse eller uventet arbeidsledighet.

kari-shea-hTPUYIIvZBY-unsplash-768x512

Andre har selv gjort valg uten å tenke så nøye over konsekvensene. De kan ha pusset opp hjemmet sitt, reist på ferie, eller kjøpt dyre ting og betalt med kredittkort eller forbrukslån. Uten å ha en langsiktig plan for hvordan disse skal betales tilbake, kan det føre til betalingsproblemer.

Evnen til å tilbakebetale

Kredittkortselskapet, eller forbrukslånsbanken som står for slik finansiering, kan ha gjort en god eller dårlig vurdering av kundens evne til å betale tilbake. Slik type finansiering gjøres uten sikkerhet i fast eiendom. Den som låner ut penger stoler på at kunden kommer til å betale tilbake, og lånet hefter personlig på den som har fått dette.

Kredittkortselskap sørger for å få betalt tilbake selv

Når du tar opp gjeld eller kreditt skal denne betales tilbake. Når du ikke klarer dette, blir det konsekvenser. Det er svært få banker som ønsker å refinansiere usikret gjeld hos en person som allerede har vist at han eller hun ikke klarer å betale. Kredittkortselskapet, eller forbrukslånsbanken som opprinnelig gav et slikt lån, må derfor sørge for å få betalt tilbake selv. 

Med sikkerhet i bolig blir banken tryggere på at kunden vil betale tilbake

For de som eier fast eiendom (eller har noen som kan hjelpe med slik sikkerhet), kan dette gjøre en bank som vurderer refinansiering tryggere på at kunden kan og vil betale tilbake. Når en bank da refinansierer dyr kredittkort- eller forbrukslånsgjeld med et boliglån, er det mulig å lage en bedre løsning for kunden. Renten blir lavere enn det man betalte tidligere og månedlige utgifter går ned. Renten er likevel høyere enn i en vanlig boliglånsbank. Fordi det er en betydelig jobb å rydde opp i mange betalingsanmerkninger og inkasso. I tillegg har kunden langt høyere sannsynlighet for å fortsatt ikke klare å betale, sammenlignet med vanlige boliglånskunder.

Dette er grunnen til at vi i Kraft Bank ønsker sikkerhet i fast eiendom for våre lån.

Høyere renter i en kortest mulig periode

Kraft Bank har også høyere renter. På grunn at dette ønsker vi at kundene våre blir friskmeldt raskest mulig. Da kan de flytte tilbake i en vanlig boliglånsbank med normale renter. 

Fordi det er best for kunden.

Har du mye gjeld som du ikke klarer å betale tilbake, samtidig som du ikke eier fast eiendom? Da er det etablert offentlige løsninger ved gjeldsordning som gjør at gjeld kan slettes etter en fastsatt periode med stram økonomistyring.

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Se hva vi kan gjøre for deg
illustration

Økonomisk førstehjelp - refinansiering

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk førstehjelp, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til en anstrengt øknomisk situasjon, som purringer og inkasso, betalingsanmerkninger, utleggstrekk og tvangssalg. Les mer om Økonomisk førstehjelp.

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg