Refinansiering med sikkerhet i bolig

03.10.2023

Refinansiering med sikkerhet i bolig – Hva betyr det?   

Refinansiering med sikkerhet i bolig betyr oftest å samle dine eksisterende usikrede lån, inn i et nytt boliglån. Dette gir deg en lavere rente og lengre betalingstid. Altså, det usikrede lånet vil koste deg mindre, og i tillegg blir de månedlige kostnadene mindre, fordi de ikke skal betales tilbake like raskt.  

For noen er dette løsningen for å unngå inkasso og betalingsanmerkninger. 

Hvem passer refinansiering med sikkerhet i bolig for?

Eier du bolig og har usikret gjeld som du sliter med å betale, kan refinansiering med sikkerhet i bolig være løsningen for deg. Mange av våre kunder har allerede inkasso, en eller flere betalingsanmerkninger, en komplisert økonomi, eller har fått nei til refinansiering av sin vanlige bank. Dette er ikke et hinder for oss. 

For deg som ikke eier bolig, kan en realkausjonist være løsningen. Da må noen andre, som oftest et familiemedlem, stille sin bolig som sikkerhet for ditt lån. Vi tar da pant i din realkausjonist sin bolig, men det er du som betaler på renter og avdrag. 

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Send oss en søknad
illustration

Hvor lang tid tar det å betale ned gjeld som er refinansiert?

Det er viktig å huske på at vi ikke kan fjerne noe av gjelden din, men vi gjør den mer håndterbar. Det gjør vi med å bake din gjeld inn i et nytt boliglån, altså forlenger betalingstiden på din opprinnelige gjeld, som betales ned over 25 år. Det er dette sammen med en ofte lavere rente, som gjør at de månedlige kostnadene blir lavere  

Vårt mål er at du skal kunne flytte lånet ditt tilbake til en “vanlig” bank med lavere boliglånsrente når du har fått tilbake kontrollen på økonomien. Det varierer hvor lang tid det vil ta. Noen er kunde hos oss i to uker mens andre blir hos oss i noen år. Det viktigste er å få ryddet opp i inkasso og betalingsanmerkninger og så kan det også lønne seg å vise en ny bank at du har klart å holde kontroll over tid.

Det er derfor ikke meningen at du skal ha et boliglån med rundt 8% rente for alltid, men for en periode slik at du kommer deg à jour med regninger. Når du har fått kontroll over din økonomi står du selv fritt til å søke finansiering i ny bank. 

Oppussing ble starten på mange år med utfordringer for Frode og Marit

Les om hvordan Arne kunne hjelpe

Hvordan søker jeg om refinansiering med sikkerhet i bolig? 

Søknadsprosessen tar ikke lang tid, men det kan være greit å ha sjekket opp i noen tall.  

Først og fremst ber vi om personopplysninger om deg og om din eventuelle medlåntaker. Videre trenger vi informasjon om din inntekt som inkluderer: 

 • Lønn 
 • Pensjon 
 • NAV 
 • Inntekter fra utleie 
 • Bidrag 

Siste steg er å opplyse om lån og gjeld. Her er det best om du klarer å gi så utfyllende informasjon som mulig. All gjeld er relevant, for eksempel: 

 • Boliglån 
 • Billån 
 • Hyttelån 
 • Studielån 
 • Kredittkortgjeld 
 • Forbrukslån 

Er du usikker på om du har fått med deg all gjeld, vil vi anbefale deg å sjekke gjeldsregisteret 

Til slutt ber vi deg også om en fullmakt slik at vi enkelt kan innhente mer informasjon om deg og din situasjon dersom vi trenger det. Denne fullmakten signerer du med BankID.  

Rådgivere hos Kraft Bank
Rådgivere hos Kraft Bank kan hjelpe deg med spørsmål om refinansiering, ta kontakt om du ønsker å snakke med oss!

Hvorfor må banken ha sikkerhet i bolig for å kunne refinansiere? 

For å kunne refinansiere lån som allerede er misligholdt, er vi avhengige av en form for sikkerhet. Sikkerhet i bolig gir oss rom for å gi en lavere rente enn det som er vanlig på kredittkort og forbrukslån. Renta er ikke like lav som man får i en vanlig bank, men den er betydelig lavere enn det våre kunder ofte har fra før. Det fører til lavere kostnader per måned, som kan gjøre hverdagen lettere for flere.   

Dette er grunnen til at vi sier at dersom du kan stille egen, eller andres bolig som sikkerhet, kan vi kanskje hjelpe deg ut av dine økonomiske utfordringer.    

Les mer om hvorfor banken må ha sikkerhet i bolig her.

Anita er rådgiver i Kraft Bank

Les mer om hvordan hun kan hjelpe

Hva er forskjellen på forbrukslån og refinansiering med sikkerhet i bolig?

Et forbrukslån er usikret gjeld, ofte med høy rente, som kan brukes til å dekke uforutsette større utgifter. På grunn av den høye renten, lønner det seg å betale raskt ned hvis man kan.  

Refinansiering med sikkerhet i bolig brukes til å samle all gjeld på ett sted, for å få bedre betingelser enn det man har i dag. I og med at banken tar sikkerhet i bolig, regnes lånet som sikret, og derfor har vi mulighet til å tilby lavere rente enn det man får på forbrukslån og kredittkort.    

 Les mer om usikret og sikret gjeld her   

Refinansiere kredittkort

Kredittkort er en form for usikret gjeld og har som regel en rente på rundt 20%. På kredittkortregningen kan man også velge å kun betale et minimumsbeløp per måned, istedenfor å betale hele regningen. Det kan føre til at gjelden du har tatt opp øker raskere enn du rekker å betale ned.  

Med refinansiering med sikkerhet i bolig, får du en lavere rente og en lengre løpetid på kredittlånet, som gjør at du uansett betaler ned på lånet hver måned.  

Det er viktig å huske på at selv om renta på boliglånet du får hos oss er høyere enn du har i din “vanlige” bank, er den betydelig lavere enn renta du får på kredittkortet. Har du mange kredittkort som er høyt belånt, kan derfor refinansiering med sikkerhet i bolig være en mulig løsning for deg.   

Refinansiere forbrukslån

Forbrukslån er også en form for usikret gjeld, men har som regel en lavere rente enn kredittkort. Slike lån skal som oftest betales tilbake innen kort tid, som regel noen år, og blir derfor en stor ekstra utgift en god stund som kan gjøre økonomien uhåndterbar.  

Har du tatt opp flere forbrukslån kan refinansiering med sikkerhet være en løsning

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Se hva vi kan gjøre for deg
illustration

Økonomisk førstehjelp - refinansiering

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk førstehjelp, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til en anstrengt øknomisk situasjon, som purringer og inkasso, betalingsanmerkninger, utleggstrekk og tvangssalg. Les mer om Økonomisk førstehjelp

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg