For Frode og Marit ble oppussingen for 15 år siden en vond spiral

10.09.2021

Det finnes mange forskjellige grunner til at mennesker havner i et økonomisk rot. Årsakene er ofte like sammensatte og ulike som folk flest.

Frode og Marit hadde i utgangspunktet en god økonomi, men uforutsette hendelser har gjort at prisen på oppussingen har fulgt dem i årevis.   

Pusset opp for 15 år siden

-For oss starta de økonomiske problemene for 15 år siden, forteller Frode.  

-Jeg og kona ville pusse opp hjemme og tok opp et forbrukslån for å dekke utgiftene. Oppussingen ble dyrere enn først antatt, som det så ofte blir, og vi tok opp enda et forbrukslån for å fullføre prosjektet.  

Frode og Marit har i utgangspunktet en god økonomi, men da Frode mister jobben som mekaniker i 2008 blir saken helt annerledes.  

-I 2008 mister jeg jobben som mekaniker, og situasjonen med forbrukslånene blir verre og verre. Vi begynner å ta opp flere forbrukslån for å dekke gjelda vi allerede har. Det blir en vond spiral som det er vanskelig å komme seg ut av. Jeg får meg en ny jobb etter hvert, og klarer å holde hodet over vannet.  

I 2014 mister Frode på ny jobben, da bedriften flytter virksomheten til utlandet. Igjen blir gjeldsproblemene verre. Frode må ut å finne seg en jobb, med de økonomiske problemene hengende over seg.  

-Jeg får meg en ny jobb, men den psykiske belastningen med dyr gjeld blir verre og verre. Det blir veldig tungt å se at bankkontoen er tom én uke før neste lønn. Vi har i utgangspunktet gode lønninger og burde ikke hatt noen problemer med å klare oss. Men “gammal moro» ødelegger nattesøvnen og gjør at jeg blir mer og mer grinete mot familien. Kona har jo vært med på problemene, men barna vet jo ikke hvorfor jeg sliter.

kj-styles-eQ-8iUrb07g-unsplash-768x512

Refinansiering ble løsningen

Frode forteller videre at ønsket om å ikke være grinete mot familien er det som til slutt gjør at han begynner å se seg om etter hjelp. Han ser en annonse for Kraft Bank på nettet, og bestemmer seg for å ta kontakt.  

-Arne ringte meg dagen etter at jeg tok kontakt med banken og han gav meg utrolig god hjelp. Arne er en behagelig sogning som det er godt å snakke med. Jeg syns hjelpen jeg har fått er fantastisk. 

-Ja, lånet vi har nå er også dyrt, men det er mye rimeligere enn det vi hadde fra før. Og så er det mye enklere å forholde seg til én regning.  

I dag er Frode kommet så langt i å få en friskmeldt økonomi at han er i kontakt med sin gamle ordinærbank, om å få flytte lånet sitt tilbake.  

Det er nemlig slik at vi hele tiden jobber for at du som kunde skal kunne ta kontroll over økonomien din, og etter hvert flytte lånet tilbake til din ordinære bank. Det kaller vi å gi skikkelig hjelp, til personer i en økonomisk knipe. 

Seniorrådgiver Arne Turlid forteller at det ikke er en uvanlig situasjon at de som tar kontakt har slitt med gjeld over lengre tid.

Arne - Rådgiver-1
Arne- rådgiver i Kraft Bank.

Det er vanskelig å åpne opp

-Mange syns det er vanskelig å åpne opp for andre og innrømme at de har for mye gjeld. Dette gjør at folk sliter og føler skam, men det fører også til at de sitter med dyr gjeld lenger enn de kanskje trenger, forteller Arne. 

-Ofte blir gjeldsproblemene bare mer uoversiktlige over tid, og da er det lett å forstå at det kan føles uoverkommelig når man mister kontrollen. Mitt beste råd er derfor: snakk med noen om økonomi. Par må snakke sammen. Enslige må snakke med en god venn, eller et familiemedlem. Ofte er det dette som hjelper personer i gang med å ta kontroll over sin økonomiske situasjon.  

-Noen gruer seg til hva vi kommer til å si når de tar kontakt, men vi er ikke her for å dømme. Vi er her for å rådgi.

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Se hva vi kan gjøre for deg
illustration

Økonomisk førstehjelp - refinansiering

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk førstehjelp, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til en anstrengt øknomisk situasjon, som purringer og inkasso, betalingsanmerkninger, utleggstrekk og tvangssalg. Les mer om Økonomisk førstehjelp

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg