Sjekk skattemeldingen – baksmell eller penger igjen?

07.03.2022

Har du fått skattemeldingen? For noen føles nok dette litt som et tilfeldig lotto-spill hvor man har mulighet til å gå i minus. Mens for andre venter det ingen overraskelser her. 

Her er en liten sjekkliste for deg som ikke er av typen som vet på forhånd hva du skal betale i skatt. 

mann som leser på et nettbrett

Sjekk årsoppgaven

I januar vil du motta en årsoppgave fra alle som betaler ut penger til deg, og denne  inkluderer tall om lønn, pensjon og/eller stønad. Der vil du se totalen av utbetalinger du har mottatt og hva du har blitt trukket. Du vil også få en årsoppgave fra banken og fra barnehagen, om du har barn der. Denne informasjonen blir også sendt til skatteetaten, og  danner grunnlag for skattemeldingen din.

 

Endring i livssituasjon

Har du opplevd en endring i din livssituasjon kan det føre til store endringer på skatten din. Har du fått barn? Blitt aleneforsørger? Har du giftet deg? Har du begynt å leie ut bolig? Kanskje du har blitt permittert? Dette er alle situasjoner hvor du muligens vil få en endret skattesituasjon. Gjelder dette deg bør du derfor endre skattemeldingen slik at staten vet mer om din økonomiske situasjon. Alt dette utgjør forskjeller for hvor mye du må betale i skatt.

Se Skatteetatens guide til deg som har endret livssituasjon.

 

Hva kan du skrive av på skatten?

I tillegg til endring av livssituasjon er det flere endringer i din økonomi som kan påvirke hva du skal betale skatt av. Er du usikker på hva som regnes som fradrag på skatten, kan du sjekke fradragsveilederen fra Skatteetaten.

Når vi skriver “skrive av på skatten”, mener vi hvilken type informasjon du kan gi, slik at du må betale mindre i skatt. Dette kalles gjerne også for fradrag.

 

Har du fått restskatt?

Noen kaller det gjerne for baksmell! Og den er kjip. Når det skjer, så sjekk at informasjonen i skattemeldingen stemmer. Hvis du står med restskatt vil du se forfallsdato for betaling og fristen for når du må betale. Staten er virkelig ikke kreditoren du vil unnlate å betale. Staten er den strengeste kreditoren av dem alle.

 

Penger til gode, hva nå?

Står det i skattemeldingen din at du har skatt til gode betyr det at du har betalt for mye skatt og får penger tilbake. Det kan være lurt å ha en plan på hvor og hvordan disse pengene skal brukes. Har du mulighet til å spare penger til deg selv eller til barna? Skal du bruke noe på å betale ned gjeld? Trenger du pengene i bakhånd i tilfelle noe uforutsett skjer?

 

Husk at penger tilbakebetalt fra staten er dine penger. Du har ikke fått mye renter av at staten har disponert pengene dine i denne tiden, så det anses heller ikke som særlig god sparing. Hva du velger å gjøre med dem nå, er opp til deg.

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Se hva vi kan gjøre for deg
illustration
Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg