8 økonomiske grep som faktisk monner

22.01.2024

Vil du ta kontroll over økonomien? Vi har snakket med vår finansielle rådgiver Nina om hvilke spørsmål du kan stille deg for å komme ut av en krevende økonomisk situasjon.

 

Finansiell rådgiver i Kraft Bank Nina
Rådgiver i Kraft Bank, Nina

Kan du selge løsøre?

Eier du verdifulle eiendeler som sykkel, båt, tilhenger, verktøy, treningsutstyr, dyre vesker eller klær? Ved å selge disse kan du skaffe friske penger som du kan bruke til å nedbetale gjeld raskt. Dette kan være lurt hvos du står overfor midlertidige problemer, som for eksempel dyre smålån eller forbruksgjeld som du ikke lenger kan betjene.

Kan du jobbe mer?

Ser du at du over lengre tid kommer til å slite med å få økonomien til å gå rundt? Da kan du undersøke mulighetene for å jobbe ekstra eller vurdere å ta deg en ekstra jobb. Noen velger å jobbe ekstra på kveldene eller tar helgevakter for å styrke økonomien.

Kan du ta i bruk delingsøkonomi?

Kanskje du ikke har mulighet til å jobbe ekstra, men kan du kan tjene penger på det du allerede har ved å leie ut? Det finnes tjenester for å leie ut bolig, bil, klær og verktøy blant annet. Det er også smart å kjøpe brukt istedenfor nytt når du befinner deg i en økonomisk trang situasjon.

Kan du forhandle på renten?

Det lønner seg å følge med på hvilken rente du har på boliglånet ditt. Finansportalen.no sammenligner lån og rente for deg og gir forsalg til hvordan du kan forhandle med banken for å få lavere rente på lånet ditt.

Kan du refinansiere små lån?

Har du en frisk økonomi uten betalingsanmerkninger og inkasso? Da kan du sjekke med din dagligbank om de enten kan bake gjelden inn i boliglånet eller et rimeligere usikret lån. Usikrede små lån har ofte høy rente og kort betalingstid, noe som kan være utfordrende å håndtere.

Har du små lån OG inkasso eller betalingsanmerkninger kan du ta kontakt med en spesialbank, som oss, og sjekke om refinansiering med sikkerhet i bolig er noe som passer for deg.

Kan du forhandle på forsikringene dine?

Finansportalen.no kan også brukes til å sammenligne forsikringer og finne tilbud som passer for deg. Vær nøye med å sjekke hva forsikringene dekker, slik at du ikke ender opp med en dårligere forsikring enn det du trenger.

Kan du selge deg ned i bil?

Bil er dyrt. Vi ser mange med dyre billån som velger å selge seg ned til en rimeligere modell for å få ekstra rom i økonomien. Har du flere enn én bil? Vurder nøye om du trenger flere biler og om du faktisk har råd til det. Her kan det være mye å spare.

Må du selge deg ned i bolig?

Dette er et viktig spørsmål å stille deg selv hvis du får en varig nedgang i inntekt eller begynner å låne penger for å få økonomien til å gå rundt. Det kan være vondt og utfordrende å måtte selge boligen, men det er også mulighet til å friskmelde økonomien og kvitte seg med bekymringer rundt regninger.

Et siste råd: Ta kontakt med en rådgiver i banken din. Sliter du med å få økonomien til å gå rundt, eller har du allerede regninger som du ikke kan prioritere, kan det være til stor hjelp å snakke med et annet menneske som kan se muligheter for deg.

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg