Hva er omstartslån?

16.02.2024

Omstartslån er også kalt refinansiering med sikkerhet i bolig. Når du refinansierer tar du opp et nytt lån i boligen din, slik at vi kan betale ut dine kreditorer. På den måten blir dine inkasso og/eller betalingsanmerkninger slettet. Du har da samlet din gjeld på ett sted slik at det blir lettere å holde oversikt. Sammen med deg setter vi opp en økonomisk plan slik at du på sikt skal kunne flytte ditt lån over til en «vanlig» bank.  

Hvordan fungerer omstartslån?

Når du søker om omstartslån må vi først sjekke om du har «rom» for mer gjeld i boligen din. Altså hvor mye lån du har i din bolig i forhold til verdien i boligen. Vi ser også på hvor mye gjeld du og din eventuelle partner/ektefelle har til sammen. Når vi har sett på søknaden din, tar vi kontakt med deg for å høre mer om din situasjon og ber eventuelt om mer dokumentasjon, for eksempel e-takst.

Det er et ufravikelig krav fra vår side at løsningen vi presenterer for deg skal stille deg i en bedre situasjon enn du hadde fra før. Finner vi ikke en slik løsning, kan vi heller ikke tilby deg lån.

Finner vi en løsning som du godtar begynner vi jobben med å innhente informasjon om all din gjeld fra kreditt- og inkassoselskaper. På den måten prøver vi å unngå at vi overser noen krav. Deretter betaler vi ut dine kreditorer slik at de kan slette eventuelle betalingsanmerkninger, inkassokrav eller utlegg de har mot deg. Den nye gjelden din hos oss baker vi inn i boliglånet ditt, slik at du kun har en faktura å forholde deg til.

Vårt mål er at du skal kunne flytte ditt lån over til en ordinær bank når du har fått kontroll på din økonomi. Det er derfor ikke meningen at du skal ha en høyere rente på boliglånet ditt for alltid. Når du er klar for å bytte bank, står vi klar for å hjelpe deg videre. Du har ingen bindingstid på ditt lån hos oss, og kan være trygg på at du ikke trenger å betale noe ekstra for å bytte bank når som helst. 

Vil du snakke med en rådgiver? Send oss en søknad.

21020 Kraft Bank-007

Hva betyr det for meg?

For deg betyr dette en ny økonomisk start. Du blir kvitt alle utestående krav hos dine kreditorer og trenger bare å forholde deg til én faktura. For noen betyr også dette slutten på lønnstrekk eller tvangssalg av bolig.

Når du har fått friskmeldt økonomien din starter jobben med å endre forbruket og vanen dine, slik at du ikke blir fristet til å ta opp mer usikret gjeld.

Hvordan løser omstartslån mitt gjeldsproblem?

Ved å ta opp et lån som betaler ut dine kreditorer blir du kvitt krav som har gått til inkasso, betalingsanmerkninger og utlegg som har blitt tatt ut på deg. Når du da baker dette lånet inn i ditt boliglån forlenger du betalingstiden på gjelden og de fleste får også senket renten på gjelden sin. Vi tar ikke bort noe av din gjeld, men vi gjør den mer håndterbar ved å forlenge betalingstiden og senker renten på det du har av usikret gjeld. På den måten kan du få hodet over vannet og søke om «normal» finansiering når du er klar for det.

Med å søke «normal» finansiering mener vi å refinansiere boliglånet du har hos oss, tilbake til en vanlig bank, for eksempel din lokal bank, hvor du sannsynligvis vil få enda lavere rente på boliglånet ditt.

21020 Kraft Bank-124_red_WEB

Hvorfor bør jeg søke om omstartslån nå?

Jo raskere du kommer i gang med på rydde i økonomien din jo enklere er det for en bank å hjelpe deg. Misligholdt gjeld blir bare dyrere og dyrere fordi kreditor legger på ekstra gebyr og renter. I tillegg må banker forholde seg til Utlånsforskiften.

Utlånsforskriften, som gjelder for alle banker i Norge, bestemmer blant annet at en bolig ikke kan være belånt mer enn 85% (belåningsgrad) og at personer ikke kan låne mer enn 5 ganger egen inntekt (gjeldsgrad). Vi må også se til at økonomien din går i pluss når vi har trukket fra alle låne- og levekostnader (likviditet).

På grunn av dette kan det bli vanskelig å hjelpe deg hvis kostnadene med gjelden din har vokst seg så store at du går i «brudd» med ett eller flere av punktene i Utlånsforskriften.

Ta veldig gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål rundt hvordan dette vil se ut for deg.

Hvem er omstartslån til hjelp for?

Omstartslån hjelper personer som har opparbeidet seg gjeld som de av ulike årsaker ikke lenger klarer å betjene. De har som oftest inkasso, betalingsanmerkninger, utlegg i lønn eller er på vei mot et tvangssalg av bolig.

For at vi skal kunne hjelpe må du kunne stille din egen bolig som sikkerhet. Eier du ikke bolig må du få hjelp av noen andre. Det vanligste er at et familiemedlem stiller sin bolig som sikkerhet for ditt lån.

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Send oss en søknad.
illustration
Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg