-Her er det viktig at vi husker på at kredittkort også er ut-penger. Mange glemmer at kreditt også er et lån som skal betales tilbake på lik linje med alle andre fakturaer, påpeker Anita Sørhus, senior rådgiver i Kraft Bank.
2 kontoer er det du trenger. En inn-konto, kall den gjerne lønnskonto, og en ut-konto, kall den lån-og-regningskonto. Hver måned du får lønn (eller annen form for inntekt) setter du over et beløp til ut-kontoen din som skal dekke alle lån, faktura og faste trekk du har. Bruk AvtaleGiro og e-faktura på alt du kan, slik at du ikke glemmer noe. Resten av det du har på inn-kontoen kan du bruke på mat eller andre dagligdagse kjøp. Men husk: bruker du kredittkort på stor sett alle kjøp er det ikke sikkert du skal ha så mye penger igjen på inn-kontoen din. De pengene trenger du til å betale kredittkortregningen.
Et slikt oppsett gjør at du omtrent kan bruke ut-kontoen din som et regnskap. Du får full oversikt over hvilke faste utgifter du har, og det blir etter hvert enklere for deg å beregne hvor mye penger du må sette inn der.
Og du, sett inn mer penger på ut-kontoen enn du trenger. På den måten får du bygget deg opp en reserve i tilfellet du får en uforutsett regning.
Psst: Det er ofte her problemene starter for våre kunder. Uten en reserve, blir du sårbar for uforutsette hendelser som større fakturaer, renteøkninger og fall i inntekt.
For å gjøre det enda enklere for deg selv, kan du sette opp et fast trekk fra inn-konto til ut-konto dagen etter du får inn penger, slik at dette går av seg selv. Dette er også lurt å gjøre med sparing.
Det er lett å si at alle penger du har til overs ved slutten av måneden skal gå til sparing, men la oss være ærlige, det er det nok ikke så mange som får til. Vil du spare, sett opp fast trekk dagen etter lønn, da forsvinner pengene inn på sparekonto sammen med pengene som forsvinner inn på ut-konto. Ute av syne, ute av sinn.
Psst: Har du mye usikret gjeld som ubetalte kredittkort og forbrukslån? Betal heller ned ekstra på dette før du begynner på sparingen, da får du mer igjen for pengene. Spar heller når du har blitt kvitt dyr gjeld.
I det minste en eller to ganger per måned. Pass på at regningene du har hatt til forfall har blitt betalt, og at du har nok midler igjen til å betale det som går resten av måneden. Slik får du bedre oversikt over hvor mye penger du har og hvor mye du har igjen å bruke. De fleste nettbanker har en funksjon som viser deg hva du har til forfall mot hvor mye penger du har igjen på konto.
Psst: Handler du mye på Klarna eller andre betalingstjenester? Legg inn fakturaen i nettbanken slik at du beholder oversikten over hva du har til forfall. Det er fort gjort å glemme faktura som ligger i en app. Ubetalte faktura kan på sikt gi deg betalingsanmerkninger, som har store konsekvenser for økonomien din.
Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk rådgivning, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til privatøkonomi, som familie, barn, livsstil, jobb, hjem og bolig, bil og motor, hytte og fritid, livsendringer, sparing og investering. Les mer om Økonomisk rådgivning