Få oversikt over økonomien din – ta en kredittsjekk av deg selv!

03.01.2024

Ligger det flere brev på benken der hjemme som du bare skuer over med et blikk og, tja – ikke akkurat gleder deg til å kaste deg over? Du kan fort tenke at det ikke finnes noen løsning. Men slik trenger det ikke å være!  

For å få en oversikt over hvordan du ligger an, kan du ta en kredittsjekk av deg selv. Finn ut hva du har i gjeld, om du har noen inkassosaker og om inkassosakene har blitt til betalingsanmerkninger. 

Vi skal gå gjennom hvor du finner informasjonen du trenger.  

Og du, det er helt gratis å ta en kredittsjekk av deg selv. Vær litt skeptisk hvis en nettside ber deg betale for tjenesten. 

21020 Kraft Bank-107_red_WEB-1

Gjeldsregisteret 

Hos gjeldsregisteret finner du informasjon om usikret gjeld, for eksempel forbrukslån og rammekreditter som kredittkort. Du vil også se renten du har og om du har rentebærende gjeld. Husk; en bank vil regne rammekreditt som gjeld, selv om du ikke har benyttet deg av kreditten. Det kan derfor være lurt å si opp kredittkort du ikke bruker. Vær oppmerksom på at gjeldsregisteret ikke viser deg krav som har gått videre til inkasso.

Inkassosaker 

Mistenker du at du har regninger som har gått til inkasso, kan du ta kontakt med inkassobyråene og høre om de har opprettet sak på deg.

Du kan også logge deg inn på Inkassoregisteret (inkassoregisteret.com). Der finner du informasjon fra de aller fleste inkassoselskapene. Vær oppmerksom på at ikke alle inkassoselskapene sender informasjon hit.

Vil du sjekke alle inkassoselskaper kan du besøke siden Virke.no har satt opp en mal for hvordan du kan gå frem.  

Betalingsanmerkninger  

For å sjekke om du har en betalingsanmerkning registrert på deg, kan du logge deg inn med BankID hos kredittopplysningsbyråene Bisnode og Experian 

Der finner du også informasjon om din inntekt, nylige kredittsjekker og tvungne pant i eiendom, blant annet. 

En betalingsanmerkning kan gjøre det vanskelig for deg å ta opp mer lån, tegne forsikring, opprette et abonnement og lignende. I alle situasjoner der det er naturlig at noen tar en kredittvurdering av deg, vil som oftest en betalingsanmerkning bety at du vil få avslag. Du kan lese mer om prosessen rundt betalingsanmerkning her. 

Veien videre 

Det kan være vanskelig å komme videre med økonomien hvis du har fått en betalingsanmerkning. De fleste “vanlige” banker sier nei til å gi nye lån til personer med dårlig betalingshistorikk fordi det er for risikabelt.  

For oss er betalingsanmerkning ingen hindring for å refinansiere med sikkerhet i bolig. Da betaler vi ut dine kreditorer, og du får et nytt friskt lån. Sammen legger vi en plan for hvordan du skal få kontroll på økonomien din igjen, og etter hvert flytte lånet ditt tilbake til en “vanlig” bank.  Les mer om refinansiering her.

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Se hva vi kan gjøre for deg
illustration

Økonomisk førstehjelp - refinansiering

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk førstehjelp, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til en anstrengt øknomisk situasjon, som purringer og inkasso, betalingsanmerkninger, utleggstrekk og tvangssalg. Les mer om Økonomisk førstehjelp

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg