Hva er et utleggstrekk?

20.09.2021

Når en inkassosak går for langt, kan det ofte føre til at du får et utleggstrekk. Da blir din arbeidsgiver pålagt å trekke av din lønn, og betale dette direkte til dine kreditorer. 

Må arbeidsgiver vite om utleggstrekk?

Ja, din arbeidsgiver får beskjed om at du skal trekkes i lønn og hvor stort trekket skal være. Din arbeidsgiver er pålagt å gjennomføre trekk i lønn til din kreditor.

Hvor mye kan jeg bli trukket i lønn?

For å finne ut hvor mye kreditor kan trekke fra din lønn, blir det regna ut hvor mye penger du trenger til livets opphold. Altså hvor mye du trenger til å betjene et eventuelt huslån, strøm, mat, barnebidrag og så videre. Etter dette kommer kreditorenes krav. Her finner du mer informasjon om gjeldene satser til livsopphold (regjeringen.no). 

Kan man ha flere utleggstrekk samtidig?

Ja du kan ha flere utleggstrekk samtidig. Hvor mye som kan trekkes samtidig avhenger av hvor stort beløp det har blitt avgjort at du trenger til livsopphold. Alt som er til overs går til dine eventuelle kreditorer. Har du ikke nok penger igjen til å betale alle krav mot deg samtidig stilles kravene i kø.

Mens kravene står i kø løper som regel rentene og kravet blir større før du rekker å betale det. Vi vil derfor sterkt anbefale å prøve å finne en løsning med kreditor og betale kravet hvis du har mulighet til det.

Vi ser ofte at personer med utleggstrekk ikke har oversikt over hvor mye de skylder. Noen ganger er det snakk om flere hundre tusen kroner de ikke er klar over. Og dette fordi de tror de betaler ned på gjeld med utleggstrekk, mens i realiteten øker bare gjeld som venter på å bli betalt.

Hvor finner jeg en oversikt over mine utleggstrekk?

Du kan finne en oversikt over utleggstrekk ved å logge deg inn i Brønnøysundregistrene (brreg.no) og sjekke opp i dine heftelser. Du kan også sjekke hvilke betalingsanmerkninger du har ved å logge deg inn hos kredittopplysningsbyråer som Experian (minexperian.no) og Dun&Bradstreet (soliditet.no)

Hvordan kan jeg stoppe utleggstrekk?

For å få stoppet utleggstrekket må du betale kravet mot deg. Enten ved at lønnstrekket fortsetter til du har gjort opp for deg, eller ved å betale ut hele kravet.

Trenger du å få orden på økonomien?

Les mer om refinansiering.
illustration

Økonomisk førstehjelp - refinansiering

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk førstehjelp, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til en anstrengt øknomisk situasjon, som purringer og inkasso, betalingsanmerkninger, utleggstrekk og tvangssalg. Les mer om Økonomisk førstehjelp.

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg