Lag deg en god økonomisk høst

06.09.2021
Har kredittkortet fått kjørt seg i sommer? Det er du ikke alene om. Høsten er historisk sett den tiden på året hvor det er størst økning i mislighold på lån.

Grunnene til dette er nok mange og komplekse, men vi vil komme med noen tips til hvordan du kan opparbeide deg god økonomisk kontroll og unngå inkasso.  

To glade damer kaster løv i luften i en park
En tur med en god venn kan være en fin anledning til å snakke om vanskelige ting, og antakelig vil tilliten du viser vennen din styrke forholdet dere imellom.

Lag deg en plan for hvordan du skal betale ned gjeld 

Enten du skal betale den dyre kredittkortregningen fra sommerferien eller forbruksgjelda som henger igjen etter oppussingen for 2 somre siden, så gjelder det å ha en økonomisk plan, og prøve å følge denne så godt du kan.  

  • Skaff deg en god oversikt over hvor mye du skal betale i regninger per måned.   
  • Sammenligne dette med hvor mye du har i inntekt.  
  • Gjør deg opp en mening om du har nok inntekt til å dekke utgiftene dine. Har du nok til å betale regninger og handle inn mat for en hel måned, for eksempel.  

Har du nok penger til overs til å betale ekstra ned på dyr gjeld, så gjør det. Men ser du at du har for lite penger, ta kontakt med din kreditor umiddelbart. God kommunikasjon med dem du skylder penger kan spare deg for penger og trøbbel.

Bli bevisst ditt eget forbruk  

Gå igjennom kontoutskriften din fra forrige måned og se på hva du bruker penger på. Finner du noen strømmetjenester du ikke bruker så mye? Noen apper som du ikke visste du betale for en gang? Det kan være penger å hente på å gå igjennom abonnementer som trekkes hver måned og vurdere om de er helt nødvendige.  

Vil du gå hardere til verks, kan du skrive ned et sted alle kjøp du gjør i løpet av 30 dager. Da skriver du ned alle kopper med latte fra kaféen, alle pakker med tyggis fra bensinstasjonen, alle skrapelodd, alle klær, alle is. Du skjønner tegninga. Dette er et godt verktøy for å bli godt kjent med egne vaner og en god motivator til å kutte forbruk.

Snakk med en venn  

Synes du det er vanskelig å stå i en tøff økonomisk situasjon alene? Vårt aller beste tips er å snakke med noen. Det er mange som forteller oss at problemene bare har blitt større av å prøve å late som man klarer seg. Noen tar opp gjeld for å dekke gjeld de allerede ikke klarer å betale, for å slippe å fortelle andre at de sliter.  

Men det er så lite som skal til for å snu en vanskelig situasjon. Og jo tidligere du tar tak, jo bedre er det.

Lykke til med din økonomiske plan!

 

Kunne det vært godt å snakke med noen om de vanskelige tingene?

Bli kjent med Anita
Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg