Hva er forbrukslån og hvordan bli kvitt det.

30.09.2023
Forbrukslån er i hovedsak et lån hvor det ikke kreves ekstra sikkerhet i eiendeler som bil, båt eller bolig. Det betyr at det er et usikret lån. Det klassiske forbrukslånet er et usikret lån med rundt 15% rente som må nedbetales over 5 år eller kortere. Ofte kan man låne opp til 600 000,- på et slikt lån. 

For å kunne gi deg et forbrukslån må banken ta en kredittsjekk av deg for å kunne ta en vurdering av din evne til å betale tilbake lånet. På grunn av dette er det veldig sjeldent at du kan få et forbrukslån hvis du har betalingsanmerkninger eller av andre grunner lav kredittscore. 

Bildet av en laptop som brukes på et kontor.
Det finnes flere typer forbrukslån. Som for eksempel SMS-lån og delbetaling i butikk.

Forbrukslån som delbetaling

En annen form for forbrukslån er delbetaling eller utsatt betaling av en vare. Dette kan du ofte velge hvis du skal kjøpe noe dyrt som ny vaskemaskin eller en sofa. Du får da et tilbud om å utsette betalingen for en periode, for eksempel 3 eller 12 måneder, mot et gebyr. Det varierer veldig hva dette gebyret er, men ofte må du betale rundt 20% rente på kjøpet. Dette er også et usikret lån, hvor tilbyderen må ta en kredittsjekk av deg, for å sikre at du ikke har en dårlig betalingshistorikk.  

SMS-lån

SMS-lån, eller smålån, er en form for kreditt hvor du kan risikere å betale opp mot 200% rente. Dette er vanligst fra tilbydere som lover penger raskt inn på konto hvor du kan låne mellom 1000-30 000,-. Dette tilbys ofte som en ramme, litt på samme måte som et kredittkort, hvor du selv bestemmer hvor mye du vil benytte deg av.  Med en gang du velger å benytte deg av rammen, begynner rentene på 200% å løpe.  

Rådgivere som snakker sammen på et møterom.
Hvis du skal ta opp usikret gjeld er det viktig å først ta stilling til om du har råd og hvordan du skal betale tilbake.

Lag deg en god plan 

Hvis du har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån vil vi anbefale at du først passer på at du har råd til den ekstra kostnaden det gir deg per måned. I og med at forbrukslån har kort nedbetalingstid er de månedlige innbetalingene ofte høye. Lag deg også en god plan for hvordan du skal betale tilbake. På grunn av den høye renten på forbrukslån er det viktig å betale det ned så fort du kan. Kanskje du kan justere ned forbruket ditt for en periode for å klare å betale ned ekstra? Har du ikke mulighet til å betale ned ekstra på lånet, bør du i alle fall følge din månedlige nedbetalingsplan. 

Det finnes muligheter hvis noe uforutsett skjer

De aller fleste som låner penger tenker at dette har de mulighet til å betale tilbake. Men likevel kan uforutsette hendelser som en stor utgift, nedgang i inntekt, permittering, langvarig sykdom eller samlivsbrudd gjøre alvorlig skade på din betalingsevne. Da er det viktig å vite hvilke muligheter som finnes, før regningene går til inkasso. Refinansiering for å få ned de månedlige utgiftene dine kan være en løsning. 

Det er i hovedsak tre måter du kan refinansiere forbrukslån: 

  1. Du kan søke om et nytt, men billigere forbrukslån.
  2. Du kan refinansiere forbrukslånet inn i ditt boliglån, gitt at du har god nok sikkerhet i bolig og at du ikke har inkasso eller betalingsanmerkninger. Da får du bakt forbrukslånet inn i boliglånet, som gir deg lengre løpetid, lavere rente og derfor lavere månedlige kostnader.  
  3. Har du inkassosaker og/eller betalingsanmerkning kan du refinansiere forbrukslånet inn i et nytt boliglån hos en spesialbank. Det vil si en bank som spesialiserer seg på å gi lån til personer som har økonomiske utfordringer som inkasso eller betalingsanmerkninger. Dette er også gitt at du har god nok sikkerhet i bolig, men spesialbanker er ofte mer fleksible enn «vanlige» banker. Da får du også bakt forbrukslånet inn i et boliglån, men til en noe høyere rente enn et «vanlig» boliglån. Totalt vil dette i de fleste tilfeller også gi deg lavere månedlige kostnader.  

Hvilken vei som er rett for deg kommer an på hvor mye du har rom for å betale i måneden, og om du allerede har fått betalingsproblemer. Vi vil uansett anbefale at du sjekker med din «vanlige» bank om den har mulighet til å hjelpe deg med refinansiering og rådgivning, før du tar kontakt med en spesialbank som oss. 

Har du vært uheldig og fått en betalingsanmerkning?

Alt du trenger å vite om refinansiering.
illustration

Økonomisk rådgivning

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk rådgivning, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til privatøkonomi, som familie, barn, livsstil, jobb, hjem og bolig, bil og motor, hytte og fritid, livsendringer, sparing og investering. Les mer om Økonomisk rådgivning

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg