Hva er forskjellen på medlåntaker og kausjonist?

17.01.2023

Enten du skal ha med deg en medlåntaker eller kausjonist når du søker lån, kan det være greit å vite hva regler som gjelder for de to.

Hva er en medlåntaker?

En medlåntaker er en person som du deler lånet med. Det er ofte samboer eller ektefelle. En medlåntaker er på lik linje som hovedlåntaker ansvarlig for at lånet blir betjent. Hvis hovedlåntaker ikke klarer å betjene lånet vil medlåntaker være ansvarlig for lånet.

Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en person, gjerne familiemedlem som stiller sin bolig som sikkerhet for deg hvis du ikke har mulighet for å stille egen bolig som sikkerhet. En kausjonist kan også ha deler av et lån som sikkerhet. En kausjonist er en person som ikke er med på å søke om lånet, men som gir en form for garanti for at lånet vil bli betalt tilbake.

Kausjonisten er derfor ikke ansvarlig for å bruke eller betjene lånet, men vil bli kontaktet av långiveren hvis låntakeren ikke kan eller vil betale tilbake lånet. Kausjonisten har ansvar for å betale tilbake lånet i dette tilfellet, men ikke nødvendigvis rett til å bruke det.

21020 Kraft Bank-053_red_WEB-1

Det er viktig å huske på at det å være medlåntaker eller kausjonist kan ha en økonomisk risiko, og det kan påvirke ens egen økonomi. Derfor bør man nøye vurdere å påta seg denne rollen før man sier ja til å være medlåntaker eller kausjonist.

Hvorfor må banken ta sikkerhet i bolig?

Les mer
illustration
Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg