Ikke alt bør deles

28.11.2022

Tenker du at de som svindler via Bank ID kun er forbeholdt kriminelle miljøer? Ofte ja, men det viser seg at svindel knyttet til Bank ID skjer oftere i nære relasjoner enn mange er klar over.

Felles økonomi

Hvis du er gift eller samboer er det vanlig å ha felles økonomi, og ofte påtar den ene seg ansvaret for å betale de månedlige utgiftene. Det kan være en god ordning, men ta i så fall kontakt med din primærbank for å legge opp partner som disponent på dine kontoer.

Bank ID er din personlige digitale identitet, den skal aldri deles, til og med ikke til dine nærmeste som du stoler på. Kanskje virker det i overkant strengt, men i de tilfellene våre kunder har blitt utsatt for Bank ID svindel, er det dessverre oftest i nære relasjoner. Du kan tenke på å låne ut din Bank ID som å gi andre tilgang til å etterligne din skriftlige signatur.

Par som sitter og ser på en datamaskin

Vi har opplevd at nær familie og ektefelle har tatt opp forbrukslån i den andres navn, solgt aksjer/fond, skaffet seg kredittkort, kjøpt varer eller tømt hele sparekontoen. Som regel vil du ikke merke det før det er for sent. Banken din vil heller ikke legge merke til om noen andre enn deg bruker Bank ID passordet ditt.

 

Så hva bør du gjøre?

 

  • Alltid skjul Bank ID passordet ditt, selv for dem du stoler på.
  • Skriv aldri ned passordet ditt hvor andre kan se det.
  • Ikke bruk et passord som andre kan gjette seg til (eksempel fødselsdato, navn på barn eller andre spesielle datoer)
  • Bruk et unikt passord som du ikke bruker noen andre steder.
  • Endre passordet med jevne mellomrom.
  • Følg med i nettbanken din.
  • Ta kontakt med banken din med en gang hvis du tror noen misbruker din Bank ID
  • Ikke trykk på lenker du får via e-post eller SMS. Logg da heller inn på siden som hører til avsender for å eventuelt signere med Bank ID. Du kan også kontakte avsender for å sjekke om de har sendt meldingen.

Tips til litt bedre kontroll i nettbanken.

Les mer

Vanligvis vil banken hjelpe deg dersom noen har stjålet kortet ditt eller svindlet deg. Men har du selv delt Bank ID og personlig passord, kan du risikere å bli holdt ansvarlig da det er ditt ansvar å holde Bank ID skjult.

Så for å ikke la din digitale identitet bli misbrukt, oppfordrer vi deg til å holde det skjult.

Økonomisk rådgivning

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk rådgivning, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til privatøkonomi, som familie, barn, livsstil, jobb, hjem og bolig, bil og motor, hytte og fritid, livsendringer, sparing og investering. Les mer om Økonomisk rådgivning

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg