Har du havnet i en økonomisk knipe? Da skal du vite at du ikke er alene.  

Dame med pc på kafe

Ofte ligger det en stor livsendring bak når personer opplever å havne bakpå med økonomien. Permittering, samlivsbrudd, langvarig sykdom og andre uforutsette hendelser er alle eksempler på hvordan personer kan miste kontroll over økonomien.  

Det virker kanskje som en god kortsiktig løsning med forbrukslån og kredittkort, helt til man mister kontrollen, og inkassovarsel og betalingsanmerkningene dukker opp. Har man flere forskjellige kreditorer å forholde seg til i tillegg, blir situasjonen fort mer uoversiktlig. 

Men det er mulig å få hjelp.  

Vurderer du å søke om refinansiering? Da har du nok noen spørsmål som du vil ha svar på. Forhåpentligvis klarer vi å svare på det meste her.  

Først og fremst, hva er refinansiering? 

Det er mange måter å låne opp penger på. Refinansiering handler om å samle flere lån, ofte med høy rente, til et nytt lån med bedre betingelser. Har du kredittkortgjeld og/eller forbrukslån har du sannsynligvis en rente på over 15%. Over tid vil dette bli dyrt å betjene, og noen vil slite med å betale tilbake. Har du mulighet til å ta sikkerhet i egen eller andres bolig, kan refinansiering være aktuelt.  

Når vi refinansierer betaler vi ut alle lån du har, og samler alt til et lån til én regning. Renta blir høyere enn ved et ordinært boliglån, men vesentlig lavere enn renta på kreditt/forbrukslånet.  

For noen er dette løsningen for å få ned de månedlige kostnadene slik at de klarer å betale ned på sin gjeld, og unngå flere inkassovarsler og betalingsanmerkninger. 

Hvem passer refinansiering i Kraft Bank for? 

Refinansiering passer for deg som eier din egen bolig, eller har familie/venner som kan stille sin bolig som sikkerhet for deg. Våre kunder har ofte en uoversiktlig økonomi, og de sliter med å få hjelp av sin ordinære bank.  

Hvorfor må banken ha sikkerhet i bolig? 

For å kunne refinansiere lån som allerede er misligholdt, er vi avhengige av en form for sikkerhet. Sikkerhet i bolig gir oss rom for å gi en lavere rente enn det som er vanlig på kredittkort og forbrukslån. Renta er ikke like lav som man får i en vanlig bank, men den er betydelig lavere enn det våre kunder ofte har fra før. Det fører til lavere kostnader per måned, som kan gjøre hverdagen lettere for flere.  

Dette er grunnen til at vi sier at dersom du kan stille egen, eller andres bolig som sikkerhet, kan vi kanskje hjelpe deg ut av dine økonomiske utfordringer.   

Les mer om hvorfor banken må ha sikkerhet i bolig her.

Hvilken informasjon må jeg ha klar for å søke? 

Søknadsprosessen tar ikke lang tid, men det kan være greit å ha sjekket opp i noen tall.  

Først og fremst ber vi om personopplysninger om deg og om din eventuelle medlåntaker. Videre trenger vi informasjon om din inntekt som inkluderer: 

 • Lønn 
 • Pensjon 
 • NAV 
 • Inntekter fra utleie 
 • Bidrag 

Siste steg er å opplyse om lån og gjeld. Her er det best om du klarer å gi så utfyllende informasjon som mulig. All gjeld er relevant, for eksempel: 

 • Boliglån 
 • Billån 
 • Hyttelån 
 • Studielån 
 • Kredittkortgjeld 
 • Forbrukslån 

Er du usikker på om du har fått med deg all gjeld, vil vi anbefale deg å sjekke gjeldsregisteret 

Til slutt ber vi deg også om en fullmakt slik at vi enkelt kan innhente mer informasjon om deg og din situasjon dersom vi trenger det. Denne fullmakten signerer du med BankID.  

Veien videre 

Det er slik at vi ikke kan innvilge alle søknader som blir sendt til oss. Men for de søknadene vi kan jobbe med, er det et krav fra vår side at det å få et lån i Kraft Bank skal være til hjelp. Vi gir derfor kun ut tilbud til de som vil få en bedre økonomisk situasjon av å få refinansiert sine lån hos oss.   

Vårt mål er at du skal kunne flytte ditt lån over til en ordinær bank når du har fått kontroll på din økonomi. Det er derfor ikke meningen at du skal ha en rente på rundt 6% for alltid. Når du er klar for å bytte bank, står vi klar for å hjelpe deg videre.  

Les mer