Spørsmål og svar om inkasso

11.08.2023

Hvordan kan jeg få oversikt over mine inkassokrav? 

Et godt sted å begynne for å få oversikt over krav mot deg er gjeldsregisteret. Her finner du informasjon om din usikrede gjeld, for eksempel kredittkort og forbrukslån. Husk å dobbeltsjekke om tallene er oppdaterte og korrekte, hvis du skal skaffe deg full oversikt over din gjeld.  

Du kan også ringe til inkassoselskapene for å få informasjon om dine saker. Er du i en situasjon der du har mistet oversikt over flere små lån, som ikke nødvendigvis ikke vises i gjeldsregisteret, må du kanskje ringe rundt til flere inkassobyrå for å få full oversikt.  

Les mer om inkasso hos Forbrukerrådet. 

Hva skjer når en regning går til inkasso? 

Det første som skjer dersom du har en ubetalt regning, er at du blir sendt et inkassovarsel. Da har du 14 dager på deg på å betale kravet, altså regningen, før det går videre til et inkassoselskap.  

Når inkassoselskapet overtar kravet legger de ofte på renter og gebyrer, deretter sender de deg en betalingsoppfordring, med en frist på minimum 14 dager. Nå er inkassoprosessen i gang.  

Blir kravet fortsatt ikke betalt kan inkassoselskapet gå til rettslige skritt for å få tak i pengene. Det betyr at de kan sende saken til forliksrådet, søke til namsmann om utleggsbegjæring dersom du har noe de kan ta pant i, eller søke om lønnstrekk, blant annet. 

30 dager etter at inkassoselskapet har gått til rettslige skritt mot deg, kan de gi beskjed til kredittopplysningsbyråene om at du ikke har betalt regningen din. Da er du på vei til å få en betalingsanmerkning. Men anmerkningen vil ikke bli offentlig før 30 dager etter at inkassoselskapet har meldt deg inn.  

Det viktigste å tenke på her er at du kan når som helst ta kontakt med din kreditor og prøve å få til en avtale. Selv om det kan føles vanskelig å ta tak i problemene dine, vil de som oftest være mulige å løse. Det er også i kreditorenes beste interesse å få på plass en løsning om betalingsavtale med deg, slik at de får inn pengene. Uansett hvor langt det har gått i prosessen, vil det som regel alltid lønne seg å ta kontakt.  

21020 Kraft Bank-125_WEB
Rådgiverne i Kraft Bank er opptatt av å finne den beste løsningen for kunden.

Hvordan kan man kvitte seg med inkassogjeld? 

Det enkle svaret er at man må betale seg ut av inkassogjeld. Men har du sendt inn en klage eller mener at kravet er feil, må kreditoren stanse inkassobehandlingen. Det er ikke lov å føre inkasso dersom det er en tvist mellom partene.  

Les mer om klage på inkasso her. 

For noen kan refinansiering av dyr gjeld være løsningen ut av inkassoprosessen for å unngå betalingsanmerkninger. Når du refinansierer, betaler banken kreditorene dine, og du får et nytt friskt lån. Er det kredittkort eller forbrukslån som har gått til inkasso, vil du som oftest få en bedre rente med refinansiering enn det du hadde fra før. Det kan gjøre det enklere å forholde seg til og betale ditt nye lån.  

Les mer om refinansiering med sikkerhet her.

Anita er rådgiver i Kraft Bank.

Les mer om hvordan hun kan hjelpe.

Kan man forhandle med inkassoselskapene? 

Det vil alltid være lurt å ta kontakt med dem som har sendt deg et inkassovarsel og høre hvilke muligheter dere har for å finne en løsning. Har kravet allerede gått til inkasso, ta kontakt med inkassoselskapet for å høre hva de kan tilby. Det er i inkassoselskapets beste interesse å finne en løsning sammen med deg i og med at deres mål er å få krevd inn pengene.  

Kan jeg stoppe inkasso? 

Den beste måten å stoppe inkasso på er å betale kravet. Har du derimot ikke mulighet til å betale hele kravet med en gang, kan du ta kontakt med inkassoselskapet og høre om de vil gå med på en nedbetalingsplan og om de eventuelt har mulighet til å senke renta de tar.  

Mener du derimot at kravet mot deg er urimelig, eller at du ikke har fått varen/tjenesten du bestilt, kan du sende inn en klage. Inkassoselskapene kan ikke gå videre med inkassobehandlingen før tvisten mellom deg og kreditor er oppgjort.  

 

Hvorfor refinansiere inkassogjeld? 

Det er flere grunner til at det lønner seg å ordne opp i inkassosaker så raskt som mulig. Der første er at regningen blir større med en gang den blir behandlet som en inkassosak. Inkassoselskapene legger på renter og gebyrer slik at kravet vokser seg større og større.  

Lar du inkassosaken gå enda lenger, kan du ende opp med en betalingsanmerkning. Det vil skape problemer for deg ved at kredittscoren din som oftest vil gå til 0. Det innebærer at du ikke vil kunne søke om lån, handle på kreditt, opprette abonnementer eller tegne forsikring, etc..  

Dersom du ikke har midler til å betale inkassogjelden din, kan refinansiering med sikkerhet i bolig være en løsning. Da betaler banken ut dine kreditorer slik at du står igjen med et nytt lån, hvor all gjeld er samlet på ett sted. Vi setter også opp en betalingsplan sammen med deg. På den måten får du betalt ned på din gjeld, uten at du må være redd for betalingsanmerkning eller tvangssalg.  

Trenger du hjelp med å få orden på økonomien?

Se hva vi kan gjøre for deg
illustration

Økonomisk førstehjelp - refinansiering

Denne artikkelen er en del av kategorien Økonomisk førstehjelp, en samling artikler som tar for seg temaer knyttet til en anstrengt øknomisk situasjon, som purringer og inkasso, betalingsanmerkninger, utleggstrekk og tvangssalg. Les mer om Økonomisk førstehjelp

Banken som hjelper deg med å få orden på økonomien
Se hva vi kan gjøre for deg